Nyfiken på No poo? - Fem nybörjarråd

Kul att du har hittat till det här inlägget! Oavsett om du har läst en hel del om giftiga kemikalier i vår vardag eller bara är nyfiken och vill prova på balsammetoden och/eller No poo i övrigt, är du välkommen hit! 
 
Så, du har nu beslutat dig för att prova på No-poo och kanske undrar lite över var man börjar. För många kan det kännas som att det kan bli för mycket på en gång om man bortser från dem som bara vill prova på BM. Mitt råd till dig då är att; ta det lugnt och ta en sak i sänder. I början är det enklast att börja med t.ex. håret. Annars blir det för många förändringar, för mycket att hålla reda på och då även för mycket att hantera. Så, börja t.ex. med håret, huden eller städningen i hemmet, då blir det också mycket roligare!

Mitt andra råd till dig som nybörjare är att ha tålamod. Bara för att t.ex. en tvättmetod eller en olja funkar jättebra på någon så behöver det inte fungera lika bra på dig. Sen kan det också ta tid för vissa saker att fungera, särskilt i början om du t.ex. avvänjer huden sin vanliga poolotion.

Mitt tredje råd till dig är att fråga om råd. Särskilt på Facebook upplever jag att folk är väldigt hjälpsamma i den här gruppen. En hardcoregrupp finns också, här! Har du mer intima och privata frågor kan du gå med i den slutna gruppen här. För er som inte använder fb finns nopoo.se och förmodligen en hel del bloggar att kika på via nätet. Här har jag (i min andra blogg) lagt upp en hel drös med länkar.  

Mitt fjärde råd är att göra sådant som du mår bra av, men att inte heller ge upp på en gång. T.ex. så bestämde jag mig för att sluta med kortisonsalvor och mjukgörande krämer. Det var hemskt jobbigt i början att hitta något som hjälpte, men det är verkligen värt det nu när jag inte längre behöver de beroendeframkallande och dyra krämerna. Jag hade ändå kvar poosalvorna, ifall det skulle bli för jobbigt att försöka vara utan. Så, våga prova, men spara sådant som du vet fungerar för vissa ändamål ifall det blir outhärdligt. 

Mitt femte råd är att vara källkritisk och inte låta dig luras. Bara för att ett företag påstår använda sig utav naturliga ingredienser, så är inte det ett toppenmärke bara för det. Lättaste sättet att välja ut produkter är att se om de har bra certifikat, vilka som duger är det du som avgör för din egen skull. Sen måste du självklart själv bestämma var du sätter gränserna. Vill du bara skippa mineraloljor och silikoner? Vill du skippa djurtestade produkter? Vill du bara använda dig utav veganska produkter? Vill du bara ha helt ekologiska produkter? Osv. 

Nu har du fått några saker att tänka på, så, nu är det bara att köra igång! 

Har du några andra funderingar, så är det bara att kommentera här
eller mejla skonhetsskafferiet@live.se, jag hjälper gärna till om det är något jag kan göra :) 
 

Nyfiken på No poo? - Mina tankar om No poo

Hej på dig som funderar på att börja med No poo, nyss börjat eller redan hållit på ett tag. Jag vill skriva ett inlägg om mina tankar om No poo och vill påpeka att detta är något jag själv funderat över, inte nåt som alla; som kör på BM, tvättar sina kläder med tvättnötter eller undviker plastflaskor, kanske håller med om. För att skriva detta inlägg utgår jag alltså från mig själv och mina erfarenheter. Vill ni inte läsa om det utan istället köra igång kan ni läsa mina nybörjarråd här

Hur jag gjorde innan No poo
Jag har själv aldrig orkat ta hand om mitt hår, mer än att tvätta det, borstat det då och då osv. Jag har inte heller haft någon speciell rengöringsmetod för ansiktet och har inte heller sminkat mig mer än med mascara på vardagarna, på fester har jag haft någon ögonskugga och kanske foundation. Detta har gjort det lätt för mig att övergå till No poo. Då jag inte haft några ständiga metoder för att underhålla min hud mer än att raka mig och smörja in min torra hud. Men, bli inte skrämd nu och tro att du måste sluta med den härliga lotionen efter badet, fixandet innan festen osv. Jag vill bara påpeka att jag själv inte har haft sådana behov innan jag började med No poo, mer än nån gång då och då. 

Jag hade däremot hemska atopiska eksem emellanåt, vilket numera är bättre sen jag började med No poo, men det tar jag längre ner. 

Min resa med No poo
I hårväg:
Jag läste om Balsammetoden och andra metoder på Lady Dahmers blogg. Jag ser mig själv som en relativt öppen människa och funderade mycket på hur man kunde tvätta håret med bikarbonat. Jag läste däremot inget mer om det förrän en av mina kompisar började med BM och berättade om hur det fungerade. Då blev jag nyfiken och började sommaren -11 med BM. Var nöjd och jag fortsatte att läsa mer och mer om gifterna vi utsätter oss för varje dag. Till slut började jag med honung och bikarbonattvätt, av den enkla anledningen att mitt balsam började ta slut och det fanns inte i Finland. 
   Ju mer jag läste på desto mer provade jag mig fram och idag kör jag WO. Det går inte att beskriva friheten av att vara produktoberoende. 

I hudväg: 
Innan jag började med no-poo hade jag atopiskt eksem i armvecken och ovanför ögonen. Det kliade och kliade ju mer jag stressade. Desto mer jag läste om ämnena i hudkrämerna, desto kräsnare blev jag. Detta var då inte till min fördel, då jag inte behandlade symptomen eller uppkomsten av dem alls. Och under augusti 2011 såg jag rent utav hemsk ut. Till slut åkte jag till vårdcentralen och fick tre stora tuber med krämer; en mjukgörande och två kortisonsalvor. Jag körde med dem, ville bara bli bättre i huden igen. Men, sen kom den dagen då jag trodde att det fungerade och att jag inte längre behövde dem. Men fel hade jag, jag märkte av ett beroende av krämerna. Jag behövde ständigt den mjukgörande för att hålla huden i schack. Dyr var den också. 
  Jag läste INCI:n på dem och hemska saker; alla salvor innehöll mineraloljor, även kortisonen. Därför beslöt jag mig för att sluta, rakt av och hitta anledningen till mina eksem. Då fann jag t.ex. svar på att atopiska eksem ofta blir värre på grund av stress, att man bör dricka mycket vatten och få i sig feta saker så som olja osv. Att helt enkelt; ta hand om sig själv. 
  Numera har jag eksem ibland (så fort jag stressar, slarvar med vatten och olja, sover dåligt osv..), men armveckseksemen är borta och så även dem ovanför ögonen. Mitt ansikte har inte varit såhär fint på flera år! Jag smörjer endast de torra partierna med sheasmör och nattljusolja, mer behövs inte. 


Min syn på No poo
Att låta kroppen sköta sig själv
Jag ser No poo som en less is more attityd. Men det är min syn på det hela, självklart finns det produkter för de allra flesta ändamål om man är intresserad utav det och vill man sminka sig, göra någon härlig inpackning, lotion osv så finns det massa no poo alternativ för det, något som även jag unnar mig då och då :)

Om man utgår från hur jag ser det, tar kroppen hand om sig själv om man låter den göra det.
   Jag har t.ex. slutat med cerat av alla dess slag för läpparna. Det tar kroppen hand om. Ibland behövs det hjälp på traven och då har jag t.ex. ett godkänt cerat eller helt enkelt bara sheasmör eller kokosolja.
   Men beroendesmörjandet som man har med ett vanligt bensincerat (lypsyl) finns inte för mig. Det beroendet tjänar endast företagen på, där de framställt en billig produkt för att tjäna pengar och inte för att ta hand om dig och miljön, hur löjligt mycket de än vill framstå på det sättet.
   Jag tror inte på produkter som en del av vardagen om man inte har större problem som sjukdomar osv. För, våra kroppar är faktiskt så fantastiska att de sköter en hel del själva! Sedan tror jag också på att ta hand om sig själv inifrån; äter man bra mat, dricker tillräckligt, sover tillräckligt, motionerar, är utomhus varje dag och mår bra psykiskt mår man nog rätt bra i övrigt också. Detta gäller förstås inte alltid, men är du t.ex. hemskt torr kan du t.ex. fundera över om du får i dig minst 1,5 liter vatten per dag istället för att på en gång försöka hitta en mirakelkur. 

Om media och stora som små företag som skiter fullständigt i konsumenterna
Jag tror media lurar många människor med ideal och "mirakelkurer". Detta tycker jag är synd, då det puttar upp känslor hos människor att de måste bli perfekta osv. Jag tror man bör vara medveten och källkritisk för att ta hand om sig själv och inte bara stoppa pengar i företagens stora fickor. Medveten och källkritisk blir man rätt automatiskt om man börjar med no poo, då man måste kolla vad balsamen innehåller, måste kolla vad tvålen innehåller osv. Man lär sig att många företag som verkar vara naturliga och ekologiska, och lovar en massa kan ljuga lika mycket som de vanliga märkena som finns ute i affärerna. Så, det gäller att hålla ögonen öppna!

Där har ni några av mina tankar om No poo :) bara att kommentera eller mejla om ni har några frågor eller funderingar :) 

Tvätta håret med nopoo - Tre enkla steg.

De flesta som börjar med no-poo har först börjat med balsammetoden, det är den uppfattningen jag har fått och därför tänker jag nu ta upp hur man går till väga och ta upp olika nopoo-tvättmetoder för håret. 

För det första, så bör man tvätta bort lagren av silikoner och mineraloljor som ligger i håret. För att göra detta använder man antingen ett sista schampo eller bikarbonat. Sista schampo (jag kommer kalla det SiScha) är att föredra då det garanterat tar bort resterna, bikarbonat får kanske inte bort allt. Det finns även de som inte tvättat ur resterna, utan bara börjat med en ny tvättmetod. 

Sista schampo
Ett SiScha innehåller inte silikoner eller mineraloljor (eftersom de lägger sig på håret och vårdar alltså inte) men innehåller däremot SLS (sodium laureth sulfate) för att kunna ta bort lagren. 
   För en komplett guide på sista schampon se lockig.se annars har även Junes abstracts en bra lista här.

Sista schampot kan du spara ifall du någon gång använder något som innehåller poo och oroa dig inte; du börjar inte om på noll med ditt hår för det. Det kan även vara bra att ha SiScha kvar ifall du lånat ut kammar eller borstar, då kan du tvätta dem rena med det.  

Bikarbonattvätt
När du ska tvätta håret med bikarbonat tar du en till tre teskedar bikarbonat, blandar det med vatten, lägger det eller häller det över håret och masserar in det. Sedan sköljer du bort det med vatten. För mer information läs vidare här. Denna metod kan du också använda som tvättmetod när du väl börjar med nopoo!
 
För det andra, när du har fått bort lagren av silkoner är det dags att välja tvättmetod, de flesta börjar med Balsammetoden (BM) men finns även dem som kör hardcore direkt: Water only (WO). Prova det som du är sugen på!
   En annan sak att tänka på är att det kan vara bra att tvätta mössor, halsdukar, hårband och snoddar eftersom det kan finnas silikonrester kvar i dem, men bli inte silikonrädd, det går alltid att tvätta med SiScha ifall håret blir konstigt. 
 
Att ha i åtanke när du börjar med en ny tvättmetod: 
- Det kan ta tid innan håret vant sig, tänk på att under flera år har ditt hår slitits ut av schampo med starka och uttorkande tensider. 
- Ibland funkar det, ibland inte, men återigen; ge det tid. Men om det bara känns jobbigt och inte fungerar alls: byt tvättmetod, huvudsaken är att du mår bra. 
- Det kommer inte kännas eller löddra lika mycket som när du tvättat med schampo. Men, det blir rent ändå.   
- De flesta tvättmetoder kräver mer massage av hårbotten än vid pootvätt. Det är dock bara ett plus, vissa säger att det stimulerar hårväxten. 

Här kommer nu en lista på en del tvättmetoder. För fler kan ni kika här
 
Balsammetoden (BM)
För att tvätta håret med BM väljer du ett tvättbalsam och ett vårdande balsam (kom ihåg, UTAN silikoner och mineraloljor!), listor finns bland annat på lockig.se och återigen hos June, som också skrivit i ett inlägg att i början kan det vara bra med endast ett balsam, för att se om det är vårdande eller mer tvättande för ens eget hår. Himla bra idé tycker jag!

Saker att tänka på när man börjar med BM:   
- Innan du köper ett eller två balsam, kolla ingredienslistan en extra gång. Ser den ut som den på lockig.se? Innehåller den något som slutar på -xane eller -cone (silikoner) eller paraffin, paraffinum liquidum, mineraloil, ozokerit med flera. Kika på Junes ingrediensskola: silikoner och mineraloljor.
- Ibland får man räkna med att byta balsam innan det fungerar bra, eftersom ett balsam kan passa den ena men inte den andra. 

Vad jag tycker om BM: 
BM var den första tvättmetoden jag började med och jag var väldigt nöjd överlag. Mina lockar mådde prima med balsammetoden. Jag körde det runt ett halvår innan jag började med honung/bikarbonat. Balsamen jag hade var Garant Såklart (tvätt) och Garnier Respons Conditioner Avocado Oil and Shea Butter (vårdande). (Kom ihåg att om ni vill prova dessa, så kolla upp att de är fortfarande är godkända!) Mer om min period med BM kan ni läsa på min vanliga blogg här och även se bilder på håret från då. 
  Många balsam innehåller två alkoholer (Cetyl alcohol och stearyl alcohol) som nästan alltid är gjord på palmolja vilket betyder att ingrediensen är en del av regnskogsskövlingen.. vilket inte är en rolig verklighet. Därför tvättar jag inte längre håret med balsam. 

Björklövstvätt
Ni kan läsa en bra beskrivning om tvätten på nopoo.se här eller på Skogshuldrans blogg här!  

Vad jag tycker om Björklövstvätt: 
Har gjort den en gång och håret blev väldigt fint, mjukt och glansigt, funkar även bra till huden. Att de få ingredienserna finns runt hörnet är himla prima. Närproducerat och helt naturligt! 

Honungstvätt
Det finns några olika sätt att tvätta håret på med honung. Med en metod värmer man upp honungen, läs mer här. Jag själv har haft flytande honung och masserat in det i håret med vatten. Har även tvättat med honung och bikarbonat samtidigt, luktar inte så gott dock, men fungerade bra för mig. 

Vad jag tycker om Honungstvätt: 
Honung är antiseptiskt, mjukgörande och kan även användas till huden. Dock är det inte veganskt, vilket förstås är en nackdel. 

Mjöltvätt
Att tvätta håret med mjöl är något som jag på senare tid läst om. Man kan tvätta håret med kikärtsmjöl och rågmjöl, säkert även med andra typer av mjöl. Här kan ni läsa om rågmjölstvätt. 

Vad jag tycker om mjöltvätt: 
Har själv inte provat detta, vill ni veta vad folk tycker kan ni kika in på facebook och fråga här

Olivtvål eller Aleppo
Vet inte vad det kallas för att tvätta håret med en olivtvål, men nå, jag skriver om det såhär. När man letar efter en olivtvål är det viktigt att kika på INCI (ingredienslistan) så att den inte innehåller några skumma grejjer. Själv har jag köpt min på Indiska och den ska vara gjord på olivolja, soda och salt, men har förstås ingen riktig källa på detta. 
   Tvålar gjorda på palmolja undviker jag för regnskogens skull. Det står även här att det funkar nog att tvätta håret med tvål då och då, men kanske att man inte kör på det regelbundet eftersom det är uttorkande. Men, är man nöjd med sin tvättmetod och inte tycker att det torkar ut, kör på! 

Aleppo är en olivtvål från Syrien som även det är en vanlig tvättmetod, det är denna tvål som folk brukar använda vid olivtvålstvätt. Lovisa har skrivit såhär bra fakta om Aleppo: De "finns i väldigt många (om inte alla) arabiska livsmedelsaffärer för ca 10-15 kr. Även orient och turkiska livsmedelsaffärer kan ha aleppo tvål.
Brukar bara ligga i en låda. 
De är gyllene med en rund stämpel med arabisk text och är gröna inuti.
Namn kan variera så som aleppo eller ghar men är samma sak. Det finns även olivtvålar som innehåller samma sak (lagerblad- och olivolja) men endast de från staden Aleppo i Syrien får kallas Aleppo tvål. 
De finns många varianter på olivtvål men vill du undvika palmolja så är aleppo ett säkert kort.
Aleppo tillreds på traditionellt vis det är möjligtvis bara oljornas ursprung och % som varierar.

Här och här kan ni läsa mer om Aleppo! 
 
Fråga på fb för recensioner! 

Vad jag tycker om att tvätta håret med olivtvål: 
Jag har provat det här en gång (med min Indiskatvål). Håret blev rent! Kanske att jag skulle göra det om jag verkligen skulle behöva det. Finns fler åsikter om olivtvålstvättande på nätet, google kan man lita på! 

Rassullera
För att tvätta håret med rassullera, läs mer här

Vad jag tycker om rassullera:
Har själv inte provat detta, vill ni veta vad folk tycker kan ni kika in på facebook och fråga här.

Water only (WO)
Här har vi Hardcoretvätten. Bara vatten. Finns många olika förklaringar på hur man ska gå tillväga med WO. Vissa behöver massera länge, ha stark duschstråle och skifta mellan varmt och kallt vatten. Att även kamma håret då och då tar bort damm och fördelar sebumet i håret. Låter kanske lite krångligt, men det behöver det absolut inte vara! 
Vill du ha en utförlig guide finns det en bland annat här.

Det kan ta tid innan håret vänjer sig helt vid WO, men många tycker det fungerar bra redan första gången eller inom en månad. Så, våga prova! 

Vad jag tycker om WO: 
 Jag har kört WO sedan sommaren 12. Det är fantastiskt skönt att slippa alla typer av produkter för både miljöns och plånbokens skull. Jag brukar bara ställa mig i duschen, massera lite, skifta mellan varmt och kallt och sen är jag klar! Jag tvättar håret högst en till två gånger i veckan, det behövs inte mer just nu. Jag har även haft hemmagjord sockersprej i håret och det har gått att få ur med bara vatten. Allt som är vattenlösligt går att få ur, även när man varit på badhuset och fått klor i håret. 

För det tredje så är de flesta tvättmetoder rätt basiska och håret och hårbotten vill gärna ha det lite surare. Därför kan det vara bra att köra en surskölj. Till detta har man antingen äppelcidervinäger (äcv), vitvinsvinäger(vvv), citronsaft, askorbinsyra, eller citronsyra (jag rekommenderar dock inte citronsyra då det är gjort på svartmögel, läs mer här. Däremot är många nöjda med det, så det är därför jag tar med det här). 

Nu är ju inte doften av äcv någon hit, men man kan lägga i någon eller några droppar av någon eterisk olja som man tycker doftar gott. 
    Jag brukar själv ta ett stort glas, fylla det med kallt vatten och hälla i lite äcv (några matskedar kanske) och sedan några droppar pepparmintsarom (finns på vanliga mataffärer), vilket gör att det doftar polkagris istället! Just pepparmintsaromen som jag köpt innehåller solrosolja och kan därför göra att håret ser lite fett ut, men det har gått in i håret efter nån halv dag för mig. Annars funkar självklart eterisk olja på pepparmint!
   Har man ingen eterisk olja eller annan doftande olja så oroa dig inte, man vänjer sig vid äcvdoften och står du inte ut med den alls så kör med vitvinsvinägern (luktar mindre, men är också surare, ta mindre del VVV än ÄCV alltså!) eller citronversionen! Man behöver dock inte alls lika mycket citronsaft som äcv, utan bara runt en till tre teskedar.

Man behöver inte hälla sköljen över håret som jag gör, utan kan istället ha en balja och doppa håret i sköljen om man hellre känner för det. 
  
Hur ofta behöver man då använda surskölj? 
Många använder det efter varje hårtvätt och vissa bara när hårbotten är irriterad och/eller torr. 

Vad jag tycker om surskölj/efterskölj:
Jag började med surskölj några månader efter att jag börjat med WO. Det gör håret så mjukt och fint att jag numera använder det nästan efter varje hårtvätt. Kan förstås också vara så att solrosoljan (från pepparmintsaromen) hjälper till lite extra! 


Nu har jag gått igenom en del, men det finns förstås hur många olika sätt som helst med nopoo, det är det som gör det så roligt att prova! Har ni några tillägg eller frågor så är det bara att kommentera, så ska jag se vad jag kan göra :)  

Välkomna!

Välkommen till Nopooguiden!
I min egen jakt på no-poorelaterade frågor har jag letat på hundra olika ställen, ibland vill man bara ha tillexempel alla tvättmetoder på ett och samma ställe. Därför gjorde jag den här bloggen, för att förenkla sökandet och vara en guide till ett giftfriare liv för vår egen skull men även för miljön och framtida generationer. 

Jag ska förutom inlägg även ha en hel drös med nopoolänkar, så kika i listan till höger om ni är nyfikna på det. Även en allmän lista på vardagstips till ett hälsosammare liv kommer att dyka upp. 

Inläggen kommer att uppdateras då ny information dyker upp, men kommer att ligga kvar på samma gamla publiceringsdatum.
Har ni något att tillägga så hör gärna av er här eller till skonhetsskafferiet@live.se! 

Den här bloggen skulle inte finnas utan alla andra bloggar, hemsidor och grupper på t.ex. fb, så, tack till er alla som finns där för andra inom nopoo och miljötänk! 


Återigen, välkomna hit och hoppas ni kommer att trivas!


RSS 2.0