Nagellack

Nagellack är fyllda med en hel del skit. Men, man ska ju faktiskt ha roligt här i livet också och det finns många prima miljötips och bättre alternativ. Läs därför June's abstracts inlägg här! 
 
Lacka snällt! 
/Ida

Deodoranter

Så var det det här med att inte lukta äckligt och inte svettas som en gris. I vanliga deodoranter och antiperspiranter finns det en massa läskiga ingredienser. Bland annat aluminuim som täpper till och håller lukten och svetten borta. Det kan tänkas vara skönt att slippa, men alla gifter då? Var hamnar de? 
  Kroppen är gjord för att svettas ut bakterier och annat, så att låsa in dem i kroppen med andra gifter känns inte särskilt prima, eller hur? 
Däremot kanske man inte har lust att stinka för det och tur är väl då att det finns en massa nopooalternativ!

Hur går man till väga då? Är det krångligt? 
Använd slut på din gamla deo och köp eller gör sedan en ny. Första veckan kommer du att svettas ur all skit som samlats i din kropp. Det kan alltså ta ett tag innan det hela fungerar, men ha tålamod, det är verkligen värt det i slutändan! Billigare, hälsosammare och snällare mot miljön. Om jag utgår från mig själv kan jag berätta att jag inte använder deo så mycket längre, vissa personer blir faktiskt helt luktfria(!) dessutom.
  Däremot kan hormoner i kroppen och så vidare påverka det hela. Kan vara värt att tänka på.  

 
Deodoranter att köpa
Bulldog: Här kan ni läsa mer om den. Innehåller alcohol denat vilket är en uttorkande alkohol, kan vara bra att känna till. Finns på Åhléns och apoteket hjärtat. 
Lush: Har Aromaco och T'eo som funkar med nopoo.
Köp en liten bit, Aromaco räcker superduperlänge. Ha gärna fuktig hud när du ska använda den så river det inte så mycket.  
Rosenserien: Info finns här! Finns på hälsokost. 
Urtekram: Kika här för info. Finns på hälsokost och kan även finnas på större mataffärer.

Deodoranter att göra hemma
Det finns en del recept på deodoranter att själv fixa ihop! På nopoo.se finns flera recept. 
Ingredienserna till dem är superbilliga! Alun kan man köpa på mataffären, finns vid kryddorna. Kokosolja (alltså INTE kokosfettet i silverförpackning, finns dock de som använder det, men det är hemskt raffinerat och vet inte vad) finns också ofta på mataffärer numera (Kung Markatta är ett vanligt märke), annars hos hälsokost. 
  Om ni inte har några gamla förpackningar att ha er deo i finns det att beställa på kosmetikkompaniet. Spray till glasflaska, glasflaskor och andra förpackingar. Själv skulle jag valt glas för hälso- och miljöskäl. Så, sätt fart med experimenterandet! 

Vad använder du då? 
Jag har Aromaco från Lush och använder den två-tre gånger i veckan ibland ännu mer sällan. Dels för att jag inte behöver och dels för att jag inte vill torka ut huden under armarna. Är också lite skeptisk till propylene glycol.     Jag ser alltid till att huden är fuktig/blöt när jag ska använda den.
   Har också Urtekrams Aloe Vera, funkar helt okej på mig. När jag rakat mig brukar jag bara smörja in lite kokosolja för att inte irritera så mycket. 
Nästa gång ska jag nog ordna en egen som liknar Aromaco :) 

Lycka till och som vanligt; kommentera om det dyker upp någon fråga :) 
Ha en fin helg! 
 

Tandvård, med eller utan fluor?

Det här med tandvård finns det en hel del åsikter om. Jag tänkte nu ge lite tips på information och tandkrämer (och tvålar osv) som man kan använda sig av. Så, here we go! 
 
För det första, du måste veta var du vill ställa dig. Vill du fortsätta med vanlig tandkräm, ha lite mindre skit i den eller bara borsta med salt? Eller köra både och? 
Du har nog som alla andra hört att fluor är prima, men, det finns dem som talar emot det. Så här är några länkar för lite mer information angående det.
Good teeth from birth to death - Gerard F.Judd: En professor i kemi som skrivit den här boken om hur tänderna kan återmineraliseras. 
 Why I don't use toothpaste: Här är en tjej som kört med att borsta tänderna med olivtvål och hennes tänder har återmineraliserat sig själva. Ta en titt! 
Tandkräm kan vara dåligt för tänder och tandkött: Artikel på svenska. 
Vita tänder - med ekologisk tandvård: Artikel med recept på tandtvål och tandpulver, på svenska.

Nu till själva vården..

Mat osv. 
Syror fräter på tänderna, enligt professor Judd kan man förhindra detta genom att dricka ett glas vatten efter varje måltid, på så vis sköljer man bort syrorna. Mer om kost för tänderna kan ni läsa om i hans bok på nätet

Själva borstningen
Tänk på att ha en mjuk tandborste, borsta inte för hårt och gnugga lite mer på varje tand istället för att dra tandborsten fram och tillbaka längs tandraden. Tandköttet är också viktigt! Tandtråd är också prima, särskilt om man har trångt mellan tänderna, som jag.
   Däremot, om du valt att köra på att sluta med vanlig tandkräm och låta tänderna mineralisera sig själva, passa dig så att du inte borstar bort själva mineraliseringen (läs mer här). 
   Vissa borstar inte tänderna särskilt noga, men verkar ha hela tänder ändå, det är lite från person till person. 
Gå gärna till tandläkaren och kolla dina tänders skick innan du börjar med en ny typ av tandkräm etc. 

..och nu till tandkrämerna osv. 

Vanliga tandkrämer med fluor men med mindre skit: 
Acta. Har ej kollat INCI på ett tag, men ska vara utan SLS och annat läskigt. 
-
Zendium. Utan SLS, svanenmärkt (vilket inte gör den felfri, men litelite bättre). Ej vegansk eftersom den innehåller mjölkprotein. 

Tandkrämer på Hälsokost med och utan fluor:
-
Kingfisher. Med och utan fluor. Läs mer här
-
Urtekram. Utan fluor. Läs mer här
- Weleda. Utan syntetiskt fluor och även utan fluor. Läs mer här

Tvål: 
- Finns dem som borstar med aleppo eller olivtvål, som den här tjejen. Värt att prova kanske? 
- Finns även dem som borstar med vanlig tvål, se till att den är fri från konstiga saker, parfymer osv. 

Hemmagjord tandtvål, pulver osv:
-
Tandtvål och tandpulver (av bikarbonat). Här finns recept. Obs! Om du har känsliga tandhalsar, undvik bikarbonat och annars tror jag inte heller att det är superbra att använda för ofta. 
- Återmineraliserande tandpulver: här finns recept! 

Jag har själv inte läst supermycket om tandvård. Så, det som gäller för er är att läsa, läsa och läsa. Men, kan vara bra att i alla fall byta ut din vanliga tandkräm mot någon lite mer miljövänlig som Zendium eller Acta. 
Jag själv kör på fluorfri tandkräm just nu och innan det hade jag tandtvål i några månader. 
Finns diskussioner att ta del av på fb och säkert på nopoo.se också! Fråga där eller kommentera här om ni funderar över något :)


Borsta lugnt!
/Ida

RSS 2.0